champagne

Verrukkelijke Champagne
Adria Active dag 6

Een flink zonnetje wekt ons. De mistieke mist die de afgelopen ochtenden de champagne velden verstopte, laat zich hier niet zien. Champagne heeft even plaatsgemaakt voor Crement, zo laten de borden zien. Team Kampeervrouw/Adria Active gaat bijna op pad. Bijtijds gaan we op zoek naar de campingeigenaar. Als we hem eindelijk vinden, wil hij alleen contant geld. Hebben wij even niet in de knip, dus, op naar de dichtst bijzijnde pinautomaat. En dat is gewoon zo’n 5 kilometer verder. Maar het lukt en we toetsen een nieuwe route in: Verdun vermijd-alle-snelwegen. Au revoir aire naturelle Les Grebes du Lac de Marcenay et bien venu Champagne!

Ook dit levert weer een champagneroute op. Opnieuw via schitterende wegen met links en rechts glooiende groene vlakken. Veel met koolzaad, sommige met pas ingezaaid graan en weer andere met wat koeien. En elk dorp waar we doorheen rijden biedt weer een enorme keus aan champagnes. In Celles-sur-Ource gaan we voor de bijl. Via de Office du Tourisme van Aube hebben we een aantal adressen gekregen. Wij kiezen voor de champagne van Thomas Cheurlin Dangin, gewoon omdat het proeven gratis is! Direct na het gebruikelijke ‘bonjour’ schenkt Thomas een goddelijke champagne in. Niet een slokje, nee een heel glas vol! IJs en ijs koud, eigenlijk een beetje te koud. Thomas legt uit dat sommige ‘proevers’ de handen om het glas leggen om het vocht een beetje op te warmen. Twee mannen genieten merkbaar. Even later zien we deze heren, samen met een Bobo-met-goudkleurige-stropdas en Thomas op de foto gaan. Duidelijk een ‘or’ proeverijtje.

“Mogen we nog iets proeven uit de andere flessen,” vragen we voorzichtig. En meteen vult ons glas zich met een champagne rose. Gevolgd door een Pinor Noir en weer door Carte Noire Brut. Tussendoor denk ik met een snoepje de alcohol wat in te dammen. “Dit zijn snoepjes met champagne,” zegt de dame die het werk overpakt van Thomas. Oooo jaaaa, natuurlijk!
Met een paar flesjes achter in de Adria Active verlaten we dit Champagnedorpje om de route naar Verdun weer op te pakken.
Zo komen we op de Voie Sacré, tussen Bar-le-Duc en Verdun. Midden in de Eerste Wereldoorlog werd Verdun ingesloten door vijandelijke legers. Vanuit Bar-le-Duc kon nog worden aangeleverd. Zo werd deze weg de levensader van Verdun. Aan een kant van de weg staan kleine witte herinneringsmonumenten met daarop een Franse legerhelm.

Kampeervrouw dag 7-Adria-champagne

In Verdun stoppen we bij camping Les Breuils. Mooi parkachtig aangelegd terrein met 190 plaatsen waarvan er nu 6 zijn bezet door campers, 1 tent en 1 caravan. De Adria Active krijgt een pracht plek tussen al dit groen.
Adres: Camping Les Breuils, 7, Allee des Breuils, F-55100 Verdun, www.campinglesbreuils.com

Adria buscamper dealer Dick Groot Safari camper www.safaricamper.nl
www.adria.nl