Verbrande neus
Verbrande neus en rode konen van de warme zon, en dát in Nederland op 23 en 24 februari! Geweldig weekend winterkamperen achter de rug met de NTKC, de Nederlandse Toeristen Kampeer Club. Kampeerders die staan voor sportief en actief tentkamperen. Dit is mijn tweede ervaring met winterkamperen. De eerste was alweer een paar jaar geleden tijdens oud&nieuw op een van de terrein van Staatsbosbeheer waar vuurwerk is verboden. Uitgedaagd door kampeerenthousiast Trudy Fraterman. Zij draait haar hand niet om voor welke temperatuur of andere uitdaging dan ook.
Winterkamperen
Dezelfde Trudy weet me ‘gek’ te maken met een weekend ‘winterkamperen’ op een van de kampeerterreinen van de NTKC, in het Drentse Zorgvlied. Een meer dan mooi kampeerterrein (geen camping, dat woord wordt bij de NTKC niet gebruikt) midden in het bos. Autovrij, die auto staat op een parkeerterrein. Daar vlakbij wachten kruiwagens die je kunt gebruiken om je kampeerspullen naar en van je plek te brengen. Die staanplaatsen zijn er om je vingers bij af te likken. Zo mooi gelegen tussen de bomen, allemaal op aparte veldjes met mos. Alsof ‘Bonaparte’ de vloerbedekking is komen leggen. Dit keer slaat het winterkamperen alleen op de avond, nacht en vroege ochtend. Kkkoud… Overdag schijnt de zon alsof het zomer is en zorgt voor rode konen. Een tentkampeerder maakt het vuur aan in de vuurkuil. Een ander heeft een ‘zak’ketel die vol water het verdere weekend zorgt voor heet water om koffie, thee of wat anders te kunnen maken.
Kookvuur.nl
Extra dit weekend: kookworkshop op houtvuur in gietijzeren pannen door Kookvuur.nl. André Reitsema uit Assen weet alles over houthakken, welk hout je nodig hebt om het vuur te beginnen. Over briketten die hij gebruikt op zijn vuurschalen en bovenop de deksels van de pannen om zo onder en boven de juiste temperaturen te creëren voor een goede maaltijd. De hele groep snijdt en hakt dat het een lieve lust is, André vult de potten om na enige tijd een stoofpot op te dienen, aardappels gekookt in een aparte pan en zelfs brood is in een Dutch Oven gebakken. Het vuur in de vuurkuil laait hoog op en wij laten het ons goed smaken. De laatste ochtend krijgen we ‘ontbijt-op-bed’ in de vuurkuil. Eieren met spek en ui, gewoon op de vuurschaal.
Ook trek gekregen in kamperen met de NTKC? Kijk op www.kampeerclub.nl.
Alles over koken op houtvuur www.kookvuur.nl