Château Azay-le-Rideau

Van Chenonceaux naar Azay-le-Riceau

“Als je geld hebt, laat je het flink rollen”, zal Gilles Berthelot hebben gedacht toen hij Château Azay-le-Rideau erfde en het samen met zijn vrouw opnieuw opbouwde. Gilles was in de eerste helft van de 16e eeuw schatrijk, financier en burgemeester van de stad Tours. Tot koning Frans 1 het kasteel korte tijd daarna vorderde. Enfin, ik laat de geschiedenis voor wat het is en we gaan genieten van dit pronkjuweeltje op een eiland in de rivier de Indre. Sinds de Staat eigenaar is wordt er weer goed voor het kasteel gezorgd. Het is een prachtig voorbeeld van de Renaissance-stijl. De diverse appartementen zijn Indrukwekkend ingericht met meubels, schilderijen en met prachtige tapisserieën uit Vlaanderen uit de 16e en 17e eeuw aan de muren. Een geweldig museum, dit Château Azay-le-Rideau waar je via een trap in Italiaanse stijl naar de diverse etages loopt. In de torens leiden wenteltrappen je naar hogere sferen.
Leuk detail: Honoré de Balzac – Franse romantschrijver uit de 19e eeuw – schreef de roman ‘Le lys dans la vallée’, geïnspireerd door deze omgeving. Hij vergeleek Château Azay-le-Rideau met een diamant, gevat in het landschap van park en rivier. Hoe lyrisch kan je het krijgen!

Château Azay-le-Rideau

Wij slapen pal achter het kasteel. Daar kunnen we kiezen uit camping Le Sabot van de organisatie Onlycamp of camperplaats Aire de camping-car Azay-le-Rideau van de organisatie Camping-Car Park. De camping en de camperplaats liggen pal naast elkaar in een groot bos. Op de camping heb je natuurlijk alle voorzieningen tot je beschikking. We zijn echter met de camper die goed is voorzien van badkamer en toilet, dus vinden we het leuker om op de camperplaats te staan. Al is deze anno mei 2018 bepaald nog niet af. Bulldozers zijn flink bezig verharde plekken te maken. Gras en klei worden vervangen door rechthoekige plekken waar campers op kunnen staan.
Bij de entree staat een betaalautomaat. Je betaalt met de bankpas.

Camperplaats of camping in de achtertuin van het kasteel

Doe je dat voor de eerste keer, dan krijg je meteen een ‘Pass’Étapes’ waarmee je ook op de overige camperplaatsen van Camping-Car Park kunt verblijven. Pal na de slagboom heb je keuze uit een paar plekken die al ‘af’ zijn en van grind zijn voorzien. Naar rechts rijd je over een rustiek bruggetje dat niet geschikt is voor 3500kg-wagens naar een deel waar je een plek kunt zoeken aan weerskanten van een pad. Later dit jaar kan je doorrijden naar meer mooie camperplekken. Er moeten er in totaal 48 komen. Grappig is de manier waarop je water ‘tapt’: met een pomp die je een paar keer heen-en-weer haalt en vervolgens líters water in je gieter of rechtstreeks in de camper giet.

Er wordt hard gewerkt aan het parkeerterrein van het kasteel. Als dat straks af is, wandel je in nog geen vijf minuten naar de ingang van Château Azay-le-Rideau. Nu moet je nog omlopen maar dat kost je echt nog geen tien minuten.

Van Chenonceaux naar Azay-le-Riceau

Aire de Camping-Car Park Azay-le-Rideau

Aire de Camping-Car Park Azay-le-Rideau
Rue du Stade 1, F-37190 Azay-le-Rideau
Tarief: € 13,80 incl. toeristenbelasting en 8A-stroom
Stroom, lozen afvalwater en cassettetoilet, gratis water
48 plaatsen voor campers tot maximaal 10 meter
Route: volg de ingang van het kasteel en het parkeerterrein
Gps 47.25845, 0.46962
Hele jaar geopend, geen maximum aan het verblijf.
www.campingcarpark.com

Château Azay-le-Rideau
F-31790 Azay-le-Rideau
www.monuments-nationaux.fr

Winkels op 200 meter, even voorbij de entree van het kasteel.