Van Chateau Sully naar Chateau Chambord

Van Chateau Sully naar Chateau Chambord

“Toetoet, toetoet”, reveille, de bakker komt er aan! Gisteravond hadden we uitgebreid alle boodschappen gelezen die staan aangeplakt bij de toerit naar de ‘eerste rang’ camperplekken op Espase loisirs Georges Blareau, de camperplaats vlak bij Chateau Sully-sur-Loire. Daar hing ook de boodschap van de plaatselijke bakker. Elke dag, behalve donderdag, komt-ie langs rond 08.30. “Nou ja, globaal gezien hoor die tijd”, mompelt een dametje dat uit het deurraam van haar camper rook naar buiten blaast. “Het is niet altijd om dezelfde tijd hoor, dat tijdstip moet je ruim zien. Maar voor 09.00 is de bakker geweest.” Fantastisch zo’n tip. Om precies 08.45 draait de bakker de camperplaats op. Een personenauto met in de kofferbak verse croissantjes, stokbroden en ‘pain au chocolat’. Het is mevrouw de bakker uit Sully-stad. Vlak voor mij vraagt iemand waar de ‘brocante’ is. Uh, brocante denk ik en ik spring er meteen op in. “Waar precies”, en de bakker wijst naar de uiterwaarden van de Loire, tussen waar wij staan en het kasteel. Vallen Corrie en ik met onze neus in de boter! Wij houden wel van snuffelen tussen oude spulletjes…

Na het ontbijt met de absoluut, onovertroffen overheerlijke broodjes lopen we richting kasteel. De oprijlaan naar onze overnachtingsplek staat inmiddels vol auto’s. Allemaal bezoekers voor de brocante. Wij duiken al meteen een wandelpad op naar de plek waar de handelaren de spullen hebben uitgestald. Mmm, niet echt waar wij warm voor lopen. Toch gezellig. Het evenement wordt groots aangepakt: er staat een grote tent waar je koude en warme dranken kunt kopen. Erachter wordt flink gebarbecued, dikke stoomwolken waaien de lucht in …
In het Chateau gaan we op zoek naar een schat. Het gerucht gaat dat de eerste hertog van Sully die ergens verstopt zou hebben … Niemand van de duizenden bezoekers in de loop der eeuwen die het kasteel inmiddels hebben bezocht, hebben hem gevonden. Het kasteel zelf Is een goed begin van onze reis door het Valdeloire. Buiten lopen via een wandelroute over een oude houten brug zó het centrum in. Geen supermarkt te bekennen maar wel pinautomaten, restaurantjes, slagers en … ónze bakker; Fabienne van la.mi.do.ré uit de Porte de Solgone.

Óp naar onze volgende bestemming die wel 78 km verder ligt: Chateau Chambord in Chambord. De TomTom op ‘vermijd alle snelwegen’ leidt ons over een mooie route waar het frisse groen van jonge bomen en de geur van de vele brem en acacia’s er bijna voor zorgen dat we over die luttele kilometer veel langer zouden doen dan de bedoeling is. Adembenemend.
Chateau Chambord is net zo adembenemend. Prachtige toren en torentjes torenen aan de horizon. Een klein deel staat in de stijgers, de overige torens en gebouwen schreeuwen om aandacht. Die ze dan ook volop krijgen.

De camperplaats is in feite een soort mixed-parking met dien verstande dat de campers op een apart deel staan. Je betaalt een vermogen om te mogen ‘camperen’ in het bos van het kasteel; 4 rijen campers passen zij aan tot een totaal van 100. Slechts twee gelukkigen mogen inpluggen in de stroompaal bij het servicepunt. Maar zelfs dan heb je een lang snoer nodig.

Chateau Chambord

Gegevens camperplaats:
Aire de stationnement pour Camping-Cars Chambord
Domaine National de Chambord
D112
F-41250 Chambord
Telefoon: (0033) 25450 04000
Tarief: € 11, € 5 stroom voor 8 uur, € 2 water voor 10 liter. Let op de juiste aansluiting voor de slang.
Voorzieningen: servicestation met 2 stopcontacten, lozen afvalwater en cassettetoilet.
Aantal plaatsen: 100
Route: naar Chambord, volg de borden P van het kasteel en houdt de baan aan met P2 Camping Car. Bij de slagboom een ticket pakken, doorrijden en een plek zoeken. Voor het wegrijden bij betaalautomaat betalen.
Gps 47.618690, 1.508050
Hele jaar geopend. Maximaal verblijf 24 uur.
Ondergrond: verhard, aan de randen bomen
Het kasteel is te bezoeken.